- Úvod
- >>
- Slané špeciality
- >>
- Syry
- >>
- Raclette plátky 250g
Raclette plátky 250g
⇒ Nakoľko ide o výrobok, ktorý si vyžaduje chladenie a optimálnu teplotu, dodanie zabezpečujeme formou rozvozu len v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Poprad (Vysoké Tatry), Kežmarok a Levoča. Využiť môžete aj osobný odber na našej predajni v Spišskej Novej Vsi.
Syr vyrobený z tvrdého, nezohrievaného a lisovaného tvarohu, ktorý prechádza dobou zrenia najmenej desať týždňov. Slovo raclette sa prekladá ako škrabka a označuje skupinu syrov, ktoré sa používajú roztavené na rovnomennom tradičnom švajčiarskom jedle. Jedná sa o horské syry, pôvodne vyrábané vo Vallais, teraz rozšírené po celom Švajčiarsku. Francúzsky syr vyrobený zo surového kravského mlieka, ktorý sa vyrába v Savojských Alpách v tvare kolesa, má pevnú, tmavobéžovú kôru a pod ním bledožlté cesto, ktoré sa topí, ale netopí. Preto sa najlepšie hodí pre špecialitu populárnu po celom Švajčiarsku – Raclette. Rezná plocha syrového bochníka sa zahrieva na otvorenom ohni, roztavená vrstva, ktorá tvorí zamatovú hmotu, sa zoškrabá a podáva sa s olúpanými alebo praženými zemiakmi alebo s plátkami vareného alebo sušeného mäsa spolu s rôznymi druhmi čerstvej a nakladanej zeleniny. Chuť je výrazná, ovocná a krémová. Jeho sláva, sympatie a záujem spôsobujú potešenie pri spoločnom stolovaní. Surová raclette sa zvyčajne nepodáva, napriek tomu je veľmi dobre nakrájaná na plátky a podávaná spolu s plátkami šunky.