Para orechy - GymBeam
Para orechy plné bielkovín, B a E vitamínov, minerálov a omega mastných kyselín
Para orechy alebo brazílske orechy, ako sa im často hovorí, pretože pochádzajú z Južnej Ameriky, sú bohatým zdrojom bielkovín. Obsahujú vyše 66% tuku, vitamíny B1 (1 mg na 100g - čo je viac ako v mäse, mlieku a vajciach), B6, B3, vitamín E, železo, horčík, draslík, selén, fosfor a zinok. V pomere na 100g váhy sú tieto orechy najväčším prírodným zdrojom horčíka, 376mg na 100g.
Para orechy sa odporúčajú hlavne pri nervovom vyčerpaní a duševnej slabosti, výpadkoch pamäti, zlej koncentrácií atď. Kvôli vysokému obsahu vitamínu B1 a jeho priaznivému účinku na nervovú sústavu by mali jesť para orechy aj tí, ktorí sa snažia prestať fajčiť. (Viac vitamínu B1 obsahujú už len pšeničné klíčky, pivné kvasnice, slnečnicové semienka a píniové oriešky). Pomáhajú pri rôznych odvykacích kúrach, depresii, podráždenosti, zlej koncentrácii. Vďaka vysokému obsahu omega mastných kyselín pôsobia priaznivo na pleť, vlasy a pamäť.
Para orechy a ich účinné látky
Obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, železo, vápnik, sodík, fosfor, draslík, horčík, zinok, meď, mangán, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, Vitamíny A, B, C, E, betaín, cholín, kyselinu listovú, pantoténovú a linoleovú
Ich účinky
- obsahujú horčík, ktorý je prospešný pre svaly (aj srdce), nervovú sústavu a zastáva aj niektoré metabolické funkcie
- obsahujú fosfor, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby
- obsahujú meď, ktorá pozitívne vplýva na činnosť štítnej žľazy a ochraňuje tkanivá
- obsahujú vitamín E, ktorý prospieva zrelej pleti
- podporujú rast vlasov a vplýva na kvalitu nechtov
- obsahujú draslík, ktorý potrebujú všetky bunky, tkanivá a orgány ku svojmu správnemu fungovaniu
- obsahujú bielkoviny zložené z 18-tich aminokyselín, ktoré sú základom výživy každého človeka a obzvlášť dôležité sú pre športovcov
- obsahujú selén, ktorý môže byť nápomocný aj pri bolestiach kĺbov
Para orechy a ich výhody
- podporujú obranyschopnosť
- chránia bunky pred radikálmi
- sú skvelá prevencia vzniku rakoviny
- podporujú trávenie
- zlepšujú vyprázdňovanie
- prečisťujú tráviaci trakt
- podporujú vylučovanie žlče
- urýchľujú metabolizmus
- podporujú činnosť pečene
- sú prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- znižujú vysoký cholesterol v krvi
- spevňujú a spriechodňujú cievy
- sú prevencia proti vzniku Osteoporózy
- upokojujú nervový systém
- zlepšujú činnosť mozgu a pamäti
Koľko ich môžete zjesť?
Doporučená denná dávka para orechov pri chudnutí je maximálne 10 – 15 gramov, 2 – 3 krát do týždňa pridaním do rôznych jedál alebo ako desiata či olovrant. Doporučená denná dávka para orechov pri udržaní hmotnosti a ako prevencia vzniku rôznych ochorení je 25 gramov 3-krát do týždňa.
Tabuľka nutričných hodnôt
Nutričné hodnoty | 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 2742,4 kJ / 655 kcal |
Bielkoviny | 14 g |
Sacharidy | 12 g |
z toho cukry | 2,3 g |
Vláknina | 8 g |
Tuky | 66 g |
z toho nasýtené tuky | 15 g |
Minerály | 100 g |
---|---|
Železo | 2,8 mg |
Vápnik | 167 mg |
Horčík | 390 mg |
Fosfor | 710 mg |
Draslík | 654 mg |
Sodík | 3,2 mg |
Zinok | 4,35 mg |
Mangán | 1,36 mg |
Meď | 1,9 mg |
Selén | 1900 ug |
Omega 3 kyseliny | 19,5 mg |
Omega 6 kyseliny | 20500 mg |
Vitamíny | 100 g |
---|---|
Vitamín A | 1,5 IU |
Vitamín B1 | 1 mg |
Vitamín B2 | 0,15 mg |
Vitamín B3 | 0,9 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín C | 0,85 mg |
Kolín | 30 mg |
Betaín | 0,35 mg |
Vitamín E | 4,9 mg |
kyselina pantoténová | 0,3 mg |
kyselina listová | 26 ug |
kyselina linolová | 28000 mg |