- Úvod
- >>
- Slané špeciality
- >>
- Syry
- >>
- Mozarella di Bufala 200g
Mozarella di Bufala 200g
❗ Dodávame výhradne v regióne Poprad, Svit, Kežmarok, Vysoké Tatry, Levoča, Spišská Nová Ves. Možný aj osobný odber v predajni v Spišskej Novej Vsi. ❗
Tradičný produkt nesúci prívlastok DOC – ochrannú známku pôvodu. Hnetený čerstvý syr, pôvodne z juhu Talianska, približne z oblasti ležiacej medzi Rímom a Salernom. Najkvalitnejšia mozzarella sa vyrába z mlieka voľne sa pasúcich kráv a byvolov. Pôvodne sa vyrábala len z byvolieho mlieka, v súčasnosti je vyrábaná čiastočne z byvolieho, ale prevažne z kravského mlieka. Syrárske zrno sa reže na malé kúsky a po odkvapkaní srvátky sa varí v horúcej vode pri teplote cca 80°C. Z tejto vzniknutej mäkkej a tvárnej hmoty sa tvarujú známe mozzarellové gule. Tie sa ochladzujú v studenej vode, aby sa spevnili a následne namáčajú do slaného kúpeľa. Doba ponorenia v tomto kúpeli určuje slanosť syra. Na pulty obchodov chodí balená v plastových vreckách ponorená do srvátky, aby sa udržala vlhká. Mozzarella má široké využitie. Zatiaľ čo byvolie sa oplatí podávať samotnú, verzia z kravského mlieka vyžaduje niečím zvýrazniť. Najčastejšie sa pridáva do šalátov nakrájaná na kúsky, alebo sa podáva na plátku paradajky, posypaná bazalkou a pokvapkaná balzmicom alebo kvalitným, za studena lisovaným olivovým olejom. Dobre chutí napríklad s egrešom alebo kivi, ale jednoznačne najlepšie a najčastejšie využitie má zapečená na pizzi. * Mozzarella di Bufala sa smie vyrábať výhradne z plnotučného surového, alebo pasterizovaného byvolieho mlieka, je mäkká a ľahko pružná, nie však tuhá. Syr je svieži a jemný, s nádychom pižma a divokých rastlín, obzvlášť ten z čerstvého mlieka. Väčšinou sa nepodáva ako chuťovka, ale zamieša sa do šalátov. Ten, kto chce konzumovať túto mozzarellu ako predjedlo, mal by k nej popiť sviežeho a hutného bieleho vína.